+ Odpowiedz na ten temat
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 20

Temat: Frizona robi skok do przodu!

Domyślnie Frizona robi skok do przodu!

Szanowni Użytkownicy Frizony!

7 sierpnia 2009 roku zarejestrowaliśmy domenę www.frizona.pl . Minęło zatem trochę więcej niż pół roku od formalnych narodzin naszego serwisu - Frizony. Okres ten przynosił gorsze i lepsze dni - niemniej jednak cały czas konsekwentnie rozwijaliśmy się i dążyliśmy do lepszego stanu. W końcu doczekaliśmy się naszego własnego portalu. Nie byle jakiego, bo postawionego na silniku vBulletin. Jest to amerykański, komercyjny silnik, integrujący forum z portalem i blogami Użytkowników. Posiada niezliczoną ilość funkcji. Poza portalem, blogami są tutaj grupy społecznościowe, tagi tematów na forum i wiele innych ciekawych rzeczy.

Wszystko to nie byłoby możliwe gdyby nie regularne wsparcie naszych darczyńców. Dzięki tak uzbieranym "punktom" byliśmy w stanie przejść na coś profesjonalnego. Może na razie jeszcze nie do końca zdążyliśmy wykorzystać możliwości, jakie przynosi nam wykupiony przez nas pakiet vBulletin ale na pewno z biegiem czasu stopniowo będziemy w ramach tego silnika coraz bardziej się rozkręcać.

Następnym naszym krokiem będzie inwestowanie w polepszanie wyników w wyszukiwarkach internetowych i reklama. Do stron, postawionych na silniku vB istnieje specjalny system skutecznie zapewniający dobre wyniki w najpopularniejszych wyszukiwarkach takich, jak Google czy Yahoo!. vBSEO, bo o nim tutaj mowa, wyszukuje hasła, pojawiające się na stronie i przekazuje informacje o nich największym wyszukiwarkom w sieci, buduje mapę strony, auaktualnia wszystkie dane na bieżąco, doskonale współgra z botami wyszukiwarek. Dzięki temu ludzie łatwiej trafią na Frizonę, a nasze słowa będą miały większy zasięg. Myślę, że jest to ważna sprawa, w którą warto zainwestować.

Wierzę też w to, że razem, jako zgrane środowisko, będziemy w stanie dalej się rozwijać i wypływać z naszym przekazem na coraz szersze wody. Wiara ta nie jest bezpodstawna bo przez miniony rok pokazaliśmy, że poprzez współpracę możemy osiągnąć naprawdę wiele. Ponadto jesteśmy środowiskiem niezależnym, trzymającym się zdala od brudów i interesów politycznych. Wniesiona tu praca na pewno nie zostanie zmarnowana, a darowizny z pewnością nie pójdą na usługi logistyczne. Szanujemy każdy rodzaj pomocy, każdy podarowany nam grosz. Chcemy rozwijać dalej i coraz intensywniej środowisko, oferujące ciekawą alternatywę w aspektach ekonomiczno-społecznych.

Norbert Kaczmarek
    Administrator Frizony

PS: Pragnę nadmienić, że mija też rok od momentu powstania forum na portalu dyskutuj.com, które (obok liberalne.pl) było jednym z protoplastów Frizony.
    Ostatnio edytowane przez Norbert Kaczmarek ; 22-02-2010 o 19:06

Użytkownik
    Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja
    Wpisy
    1
    Siła Reputacji
    5

Domyślnie

dyskutuj.com, które (obok liberalne.pl) było jednym z protoplastów Frizony.
    Nie wiem, czy nie lepsza byłaby pełna historia, mimo źle kojarzącego się słowa przed kropkadyskutuj.com .

Administrator
    Wpisy
    11
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

Cytat Napisał Norbert Kaczmarek Zobacz post
    vBSEO, bo o nim tutaj mowa
    Więcej informacji z mojej strony:

vBSEO jest najlepszym narzędziem do optymalizacji pod kątem wyszukiwarek (w skrócie SEO) da vBulletina. Oprócz działania o jakim wspomniał Norbert warto zauważyć, że vBSEO czyni adresy forum megaprzyjaznymi dla wyszukiwarek i buduje statystyki ułatwiające kierowanie się na promocję.

Polecam lekturę http://www.vbseo.com/
    GG Frizony:
    Aktualnie słucham/ostatnio przesłuchałem:

Domyślnie

Gratuluję oraz życzę dalszych sukcesów!
    Program "Zero tolerancji" obejmuje zasięgiem:
    - spamerów
    - anarchogimnazjalistów
    - pseudokibiców

Domyślnie

Też życzę dalszych sukcesów a także mniej ideologii i dogmatyzmu, a więcej realizmu.
    Grupa UPR na YouTube. Jest nas już ponad 1100.

http://www.youtube.com/group/UPR

Domyślnie

Dlaczego nikt nie docenił jeszcze tej grafiki na górze?!

Co do tematu - myślę, że progres jest spory. Wystarczy zobaczyć na liczbę postów, które zostały napisane w przeciągu tego roku i porównać do mikke.fora, które podobny, czy nieco większy wynik osiągnęło w zdecydowanie dłuższym czasie. Forum to oczywiście tworzący je użytkownicy, ale duże znaczenie mają przecież starania administracji, by wszystko wyglądało tu jak najlepiej i nie dochodziło do różnych dziwnych sytuacji. Do nowego silnika już prawie się przyzwyczaiłem (jeszcze tylko jedna rzecz mnie denerwuje ), jeżeli piszecie, że ma duży potencjał to pewnie tak jest. Póki co to jeszcze przede wszystkim forum, ale wraz z rozreklamowaniem i wzrastaniem w siłę, powinno przerodzić się w czasem w mocny serwis wolnościowy. Zobaczymy jak to będzie za rok :)

Użytkownik
    Wpisy
    1
    Siła Reputacji
    5

Domyślnie

mikke.fora startowało od zera na jesieni 2005, więc nie mogło mieć szybkiego przyrostu liczby postów.
    Rozwinęło się głównie dzięki zaangażowaniu użytkowników, a szlag je zaczął trafiać po "powrocie" "nowej" administracji.
    Frizona było nie było stanowi jakąś kontynuację tamtego forum i nie startowała od zera.

A co do grafiki, to coś mi w niej nie gra, ale trochę za cienki plastyk jestem, żeby dokładnie powiedzieć co.

Administrator
    Wpisy
    11
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

Dalej się zastanawiam co ma mikke.fora do całej sprawy. Frizona to wynik fuzji mikke.dyskutuj i liberalne.pl i sprawa zamknięta.
    GG Frizony:

Użytkownik
    Wpisy
    1
    Siła Reputacji
    5

Domyślnie

A to ma, że mikke dyskutuj to efekt eksodusu z mikkefora, więc też nie był to start od zera.

Użytkownik
    Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja
    Wpisy
    4
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

A skąd wywodzą się te dwa fora?
    Dobra, koniec dyskusji, dziękuję dobranoc.
    Już nie moderuję - brak czasu.

"To wódka?- słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
    Na litość boską, królowo- zachrypiał- czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."

Administrator
    Wpisy
    11
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

Cytat Napisał Kot Behemot Zobacz post
    A skąd wywodzą się te dwa fora?
    Liberalne pochodzi z mojego pomysłu, a że większość użytkowników przeniosła się z mikke.fora to już inna beczka
    GG Frizony:

Użytkownik
    Wpisy
    1
    Siła Reputacji
    5

Domyślnie

Cytat Napisał pitt Zobacz post
    Liberalne pochodzi z mojego pomysłu,
    a mikke.dyskutuj?

A wracając do konkretów, to już zatrybiłem co mi nie gra w grafice.
    Postać ma "za długą" szyję, czyli gdyby głowę (nawet całość z loga) umieścić niżej, tak żeby głowa orła zgrała się z "twarzą" byłoby lepiej.
    "Skrzydełka" wyszły by dobrze, gdyby były schowane za postacią (to mniejsze widać wyraźnie, że jest z przodu). Niestety ja nie mam cierpliwości (i czasu), żeby się z tym grzebać.

Domyślnie

Silnik może i fajny, ale nie pasuje mi działanie funkcji:
    - Nowe posty

O wiele wygodniejsze(dla mnie) jest:
    -Pokaż wiadomości z ostatnich 24 godzin (niestety przycisk widoczny jest tylko gdy jestem niezalogowany, albo nie pojawiły się nowe posty przy naciśnięciu przycisku "Nowe posty").
    -Pokaż nieprzeczytane posty - takiej funkcjonalności nie widze w ogóle.

Oprócz tego ok, nie jestem przyzwyczajony do tego silnika i dlatego nie jestem zbyt entuzjastycznie nastawiony do zmian.
    7. Kain i Abel byli przykładnym, zgodnym rodzeństwem... a potem Kain zaczął czytać bloga JKM.
    9. Gdy najwięksi naukowcy zastanawiali się jak pokojowo wykorzystać einsteinowską formułę E=mc2 JKM napisał na swoim blogu: "ja bym zrobił bombę".

Użytkownik
    Reputacja Reputacja
    Siła Reputacji
    2

Domyślnie

aa, ładna grafika, rzeczywiście

Administrator
    Wpisy
    11
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

Cytat Napisał rkacz Zobacz post
    mikke.dyskutuj
    To pytanie nie powinno być kierowane do mnie.
    GG Frizony:

Użytkownik
    Reputacja

Siła Reputacji
    3

Domyślnie

Jestem pod mega wrażeniem, faktycznie Frizona staje się coraz lepsza, większa, atrakcyjniejsza, jeszcze bardziej interesująca. Wielki, wielki szacunek dla każdego, kto na to pracował! FREEDOM!!! :)
    ps. Chętnie bym sobie kupiła koszulkę z logo Frizona.pl (w ramach szczerej reklamy), więc może otworzycie tu też "sklep z gadżetami" aby zarabiać na koszulkach, kubkach i długopisach? pozdrawiam! :)

Administrator
    Wpisy
    11
    Siła Reputacji
    9

Domyślnie

Cytat Napisał Marta Dulka Zobacz post
    Chętnie bym sobie kupiła koszulkę z logo Frizona.pl (w ramach szczerej reklamy), więc może otworzycie tu też "sklep z gadżetami" aby zarabiać na koszulkach, kubkach i długopisach? pozdrawiam! :)
    Mamy taki zamiar w przyszłości. Na razie priorytetem jest
    inwestowanie w polepszanie wyników w wyszukiwarkach internetowych i reklama.
    Dzięki za miłe słowa - są dobrą motywacją do dalszego działania.
    GG Frizony:

Domyślnie

Cytat Napisał rkacz Zobacz post
    A wracając do konkretów, to już zatrybiłem co mi nie gra w grafice.
    Postać ma "za długą" szyję, czyli gdyby głowę (nawet całość z loga) umieścić niżej, tak żeby głowa orła zgrała się z "twarzą" byłoby lepiej.
    "Skrzydełka" wyszły by dobrze, gdyby były schowane za postacią (to mniejsze widać wyraźnie, że jest z przodu). Niestety ja nie mam cierpliwości (i czasu), żeby się z tym grzebać.
    Szyja jest specjalnie taka długa, bo to człowiek ptak.

Skrzydła również specjalnie są takie, jakie są, bo gdyby schował je za postać to coraz mniej widoczne byłoby w tym nasze logo.

Użytkownik
    Wpisy
    1
    Siła Reputacji
    5

Domyślnie

No tak, ale jak widzisz musiałeś mi to wytłumaczyć .
    Duże skrzydełko w sumie rzeczywiście mogło by zostać z przodu, jednak wpasowane w dekolt, czyli troche w lewo i w dół razem z głową.
    Może bym to przez weakend poskładał prowizorycznie, żeby było widać o co mi chodzi, jednak nie sądziłem, że to ma jeszcze znaczenie jakieś.

Moderator
    Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja Reputacja
    Siła Reputacji
    6

Domyślnie

No! Każdy wie, że ludzie-ptaki mają długie szyje

A tak BTW, to ja pierwszy doceniłem ten obrazek*, zanim Michał napisał:

Cytat Napisał Michał Liduk Zobacz post
    Dlaczego nikt nie docenił jeszcze tej grafiki na górze?!
    - tylko, że nie oficjalnie na forum, bo uznałem, że to zbyt podniosły temat ( ).

* Jakby ktoś się czepiał, to Norbert potwierdzi (archiwum GG: 22.02.2010 ; 20:07:49 ;] ).
    Libertas Veritas Honor

+ Odpowiedz na ten temat